Aftrek hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is fiscaal interessant

Inleiding – Aftrek hypothecaire lening

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit bent u er zich ongetwijfeld van bewust dat u op een dergelijke lening kunt rekenen op een zeker fiscaal voordeel. Het fiscaal voordeel die op een hypothecaire lening wordt geboden is één van de interessantste op de financiële markt. Dit is meteen één van de belangrijkste redenen waarom ieder jaar opnieuw veel mensen er voor kiezen om niet de gewone lineaire hypotheek af te sluiten, maar wel de aflossingsvrije hypotheek. Deze laatste heeft een veel hogere kostprijs die het mogelijk maakt om een zo optimaal mogelijk fiscaal voordeel te bekomen. Voor wie op zoek is naar een leuke aftrekpost voor zijn of haar belastingen is dit dan ook veelal ideaal.

Hoe werkt de aftrek van mijn hypothecaire lening?

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit zult u iedere maand een bepaalde hoeveelheid kosten moeten betalen. Die kosten zijn bepalend voor het fiscaal voordeel dat u kunt verwachten. Bij uw belastingaangifte zult u immers kunnen ingeven of u fiscaal interessante beleggingen, leningen, etc. heeft lopen. Wanneer u daar invult dat u over een hypothecaire lening beschikt en u de maandelijkse of jaarlijkse kostprijs aangeeft zal aan de hand daarvan uw fiscaal voordeel worden berekend. In bepaalde gevallen ontvangt u ook een jaarlijks attest die u in uw belastingaangifte moet opnemen. Wanneer u dit doet wordt de fiscale aftrek van uw hypothecaire lening automatisch geregeld en in mindering gebracht op uw eventuele te betalen belastingen. Het afsluiten van een hypotheek doet u natuurlijk niet voordat u de kosten goed hebt doorberekend. Afhankelijk van de verschillende hypotheekvormen kunnen er grote verschillen ontstaan bij uw netto en bruto maandlasten. De website Hypotheek-berekenen.nl toont bij de verschillende hypotheken uw bruto en netto maandlasten.

Welke hypothecaire lening is fiscaal het meest interessant?

Algemeen gezien wordt aanschouwd dat de aflossingsvrije hypothecaire lening fiscaal het interessantst is. Dit is echter een beetje dubbelzinnig, want er bestaan heel wat varianten op de klassieke aflossingsvrije hypotheek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de spaarhypotheek, maar ook aan de levenhypotheek. De gewone aflossingsvrije hypothecaire lening is inderdaad fiscaal interessant omdat het over een hoge kostprijs beschikt, maar de levenhypotheek is nog interessanter omdat u niet alleen de kostprijs fiscaal kunt inbrengen, maar ook de levensverzekering die er aan verbonden is.