Belastingvoordeel hypothecaire lening

Hoe interessant is het belastingvoordeel op een hypothecaire lening nu echt?

Inleiding – Belastingvoordeel hypothecaire lening

Steeds meer mensen die een hypothecaire lening afsluiten houden rekening met het zogenaamde belastingvoordeel dat door de overheid wordt aangeboden. Op het eerste zicht is dit misschien een beetje vreemd, maar het verklaart natuurlijk wel in zekere zin de populariteit van bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypothecaire lening is immers veel duurder dan een gewone hypothecaire lening op afbetaling, maar toch kiezen heel veel kredietnemers net voor die kredietvorm. Het belastingvoordeel lijkt hier de belangrijkste reden van te zijn, maar hoe gaat dit nu precies allemaal in z’n werk? We vertellen er u meer over in dit artikel.

Wat is het belastingvoordeel op een hypothecaire lening?

Het belastingvoordeel op een hypothecaire lening wordt verkregen aan de hand van de kosten die u maandelijks moet betalen. Met andere woorden, hoe meer kosten u maandelijks betaalt, des te hoger het fiscaal voordeel komt te liggen. Wanneer u  ieder jaar opnieuw heel wat extra persoonlijke belastingen moet betalen kan het interessanter zijn om iets meer kosten voor uw hypothecaire lening te betalen zodat uw belastingen enigszins gecompenseerd worden. Indien u dit van plan bent kan een aflossingsvrije hypothecaire lening voor u inderdaad de gepaste oplossing bieden.

Het belastingvoordeel op een aflossingsvrije hypotheek

Specifiek voor de aflossingsvrije hypotheek geldt dat de maandelijkse kostprijs wordt berekend op het volledige door u geleende bedrag. De kosten worden maandelijks ook niet aangepast waardoor u op het einde van de rit meer zult betalen dan bij een hypothecaire lening op afbetaling het geval zou zijn. Dit heeft echter als voordeel dat u hogere kosten van uw persoonlijke belastingen kunt afschrijven waardoor u kunt genieten van een interessanter fiscaal voordeel. Voor wie op zoek is naar een interessante mogelijkheid om zijn of haar persoonlijke belastingen op het einde van het jaar wat te beperken is de aflossingsvrije hypotheek misschien een goede oplossing.