De hypothecaire lening

Een lening die bedoeld is voor het financieren van een woning of bouwgrond, noemen we een hypothecaire lening.

Veel mensen beschikken niet over het nodige kapitaal om een woning of bouwgrond op eigen houtje aan te kopen en vallen daarom terug op een financiële instelling die het benodigde bedrag kan lenen. Dit wordt in maandelijkse schijven terugbetaald met uiteraard interesten om de bank op die manier van winst te voorzien.

Het basisprincipe van een hypothecaire lening is vrij simpel. Bij deze lening wordt de woning of de bouwgrond die met het geld gefinancierd hoort te worden als hypotheek opgegeven. Dit betekent dat de eigendom openbaar verkocht kan worden door de bank indien jij je afspraken niet nakomt. Anders gezegd, als je je maandelijkse aflossing niet kan betalen aan de bank, zullen zij je wellicht enkele dagen uitstel geven. Duurt dit echter te lang, dan zit de kans erin dat je de woning moet verlaten en de bank deze openbaar verkoopt om op die manier toch hun geld te recupereren. Het is dus een vorm van zekerheid voor de financiële instelling, een waarborg waardoor zij zeker weten dat hun geld nooit verloren gaat.

Verschillende banken bieden verschillende hypotheken aan. Het is van essentieel belang om de goedkoopste, maar toch kwaliteitvolste eruit te pikken. Dit zal zorgen voor een serieuze besparing op maandbasis waardoor je wellicht veel andere aankopen kan financieren. Denk dan aan een auto, caravan, boot, etc… maar misschien is er ook wel een baby opkomst, kosten bevalling e.d. zullen dan ook niet meevallen. Hou er rekening mee dat een hypothecaire lening over een lange periode wordt gestrekt waardoor tien euro op één maand misschien niet veel lijkt, maar op jaarbasis is dit al 120 euro. Je snapt zelf wel dat het dus een belangrijk gegeven is om te vergelijken bij welke bank je het goedkoopst af bent. Dit doe je door simulaties (berekeningen) te maken.