Herfinanciering hypothecaire lening

Lang niet iedereen is gebaad bij een herfinanciering van zijn of haar hypothecaire lening

Inleiding – Herfinanciering hypothecaire lening

We vertellen niets nieuws wanneer we zeggen dat een hypothecaire lening meestal wordt afgesloten voor een zeer lange termijn. Niet zelden wordt een hypothecaire lening immers afgesloten voor een periode tussen de 10 en 30 jaar. Het kan gedurende die termijn dan ook best voorkomen dat een andere kredietverstrekker met een goedkopere hypothecaire lening op de markt komt. In een dergelijk geval kunt u er voor kiezen om uw hypothecaire lening te herfinancieren, ook wel krediet oversluiten. Dit kan zowel bij uw huidige kredietverstrekker als bij een nieuwe, alleen is dit niet altijd zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt.

Waarom kiezen voor een herfinanciering van mijn hypothecaire lening?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een herfinanciering van uw hypothecaire lening is de maandelijkse kostprijs. Mensen die kiezen voor een herfinanciering zijn er immers zeker van dat ze iedere maand een bepaalde hoeveelheid hypotheeklasten kunnen besparen. Op zich is dat goed nieuws en maakt dat het herfinancieren van een hypothecaire lening zeker interessant, alleen moet er ook rekening gehouden worden met de kosten die een herfinanciering met zich meebrengt en daar wringt meestal het schoentje. U moet immers niet vergeten dat een hypothecaire lening geen gewone kredietvorm is, maar er ernstige voorwaarden en waarborgen aan verbonden zijn.

Hoeveel kost het herfinancieren van mijn hypothecaire lening

Hoeveel het herfinancieren van uw hypothecaire lening exact zal kosten is niet op voorhand te zeggen. Zo zult u bijvoorbeeld kosten moeten betalen voor het stopzetten van uw huidige hypothecaire lening. Die kredietovereenkomst wordt immers verbroken waarna er een nieuwe overeenkomst wordt opgemaakt. Daarnaast geldt er voor het herfinancieren van een hypothecaire lening ook een zogenaamde dossierkost die wordt aangevuld met de beruchte wederbeleggingsvergoeding. Tot slot zijn er ook nog de kosten voor de zogenaamde handlichting van de hypotheek alsook de hypotheekkosten die in rekening worden gebracht voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Bij het herfinancieren van een hypothecaire lening krijgt u dus te maken met diverse kosten en is het renteverschil dan ook eerder zelden echt interessant te noemen.