Hypothecaire lening belastingen

De kostprijs van uw hypothecaire lening kan worden afgetrokken van uw persoonlijke belastingen

Inleiding – Hypothecaire lening belastingen

Een hypothecaire lening is eigenlijk een beetje een buitenbeentje in de financiële wereld. Een hypothecaire lening is in eerste instantie immers natuurlijk gewoon een krediet, maar anderzijds is het ook een interessante manier om uw persoonlijke belastingen te beperken. Een hypothecaire lening wordt dan ook niet alleen aanzien als een slimme investeringen die een mens kan doen, het beschikt ook nog eens over bijkomende fiscale voordelen. Op het einde van het jaar zult u tijdens het invoeren van uw belastingaangifte immers kunnen aangeven dat u over een hypothecaire lening beschikt. Wanneer u dan de kosten die u maandelijks of jaarlijks dient te betalen ingeeft zal uw fiscaal voordeel worden berekend. Dit fiscaal voordeel wordt vervolgens meteen afgetrokken van uw eventuele verschuldigde belastingen.

Hoe hoger de kostprijs, hoe hoger het fiscaal voordeel

De meeste mensen die tegenwoordig een hypothecaire lening afsluiten willen deze zo goedkoop mogelijk. Dat is op zich begrijpelijk, maar zelfs al ligt de kostprijs op uw hypothecaire lening een stukje hoger, u kunt op het einde van het jaar rekenen op een flinke retour en ook dat is iets wat veel mensen aanspreekt. Mocht de hogere kostprijs geen extra voordeel met zich meebrengen, dan zou de kans bijzonder groot zijn dat hypotheekvormen zoals de aflossingsvrije hypotheek niet meer zouden bestaan. De hoge kostprijs op een dergelijke financiering wordt echter grotendeels gecompenseerd door een zeer sterk fiscaal voordeel en dat maakt deze vorm van hypothecaire lening toch nog steeds interessant.

Is het fiscaal voordeel op mijn hypothecaire lening belangrijk?

Eigenlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken of men het fiscaal voordeel op een hypothecaire lening belangrijk vindt. Wanneer u bijvoorbeeld automatisch ieder jaar belastingen terugkrijgt is de kans groot dat een groter fiscaal voordeel op uw hypothecaire lening niet opweegt tegen de hogere kosten. Wanneer u echter ieder jaar opnieuw heel wat persoonlijke belastingen moet betalen wordt dat natuurlijk een compleet andere zaak. Dan kan het fiscaal voordeel van uw hypothecaire lening u op het einde van het jaar heel wat besparen en dan is het misschien wel interessant om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek in plaats van een hypothecaire lening op afbetaling. Hoe dan ook spreekt het voor zich dat iedereen dit eigenlijk voor zichzelf moet zien uit te maken.