Hypothecaire lening vergelijken

Het is noodzakelijk om hypothecaire leningen te vergelijken om op die manier tot de best mogelijke formule te komen.

Door verschillende financiële instellingen tegenover elkaar te vergelijken, zal je waarschijnlijk wel enkele verschillen zien. Dit kunnen bijvoorbeeld de opstartkosten, de rentevoet of de looptijd zijn. Deze factoren zijn zeer belangrijk wanneer je een hypotheeklening afsluit.

Elke bank zal proberen een hypothecaire lening zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij zijn zich er ook bewust van dat hun concurrenten, de andere financiële instellingen, hetzelfde zullen doen. Door zeer sterke prijzen aan te kaarten probeert men klanten te lokken. Dat lukt aardig goed, maar het is als geïnteresseerde nodig om met alle voorwaarden rekening te houden. Vaak zijn de superscherpe prijzen maar voor een bepaald aantal (bestaande) klanten geldig of moet je na een maand een hogere rentevoet betalen. Lees dus altijd de kleine lettertjes alvorens je gaat vergelijken.

Eens je alle kleine lettertjes hebt gelezen en zeker weet dat er verder geen addertjes onder het gras zitten, kan je starten met vergelijken. Een vergelijking maken is zeer moeilijk omdat je rekening moet houden met de opstartkosten en het bedrag dat je maandelijks moet aflossen. Daarom is het verstandig om op jaarbasis te kijken of, indien mogelijk, een totale berekening maken van hoeveel het zal gaan kosten om de lening volledig af te lossen. Dan zie je snel het verschil. Wel moet je er rekening mee houden dat je dan maandelijks kan voldoen aan de wensen van de financiële instelling op vlak van afbetaling, zodat je niet in de problemen komt.

Een vergelijking maken van verschillende banken die jou een hypothecaire lening kunnen aanbieden is dus eigenlijk noodzakelijk indien je voor de goedkoopste aanbieder wilt kiezen. Hou alle factoren in je achterhoofd en maak de vergelijking op basis van zowel opstart- als afloskosten.