Hypothecaire leningen

Hypothecaire leningen zijn leningen waarbij een onroerend goed als onderpand wordt gegeven.

In principe betekent dat, dat wanneer je je lening niet kan afbetalen, de bank het recht heeft om de woning of grond openbaar te verkopen. Dit biedt zekerheid voor de financiële instelling waardoor zij bereid zijn om jou het gewenste bedrag te lenen. Het wilt echter wel zeggen dat je maandelijks de lening zal moeten aflossen wil je je eigendom behouden.

De populariteit van hypothecaire leningen is immens. Dit valt te danken aan het feit dat de meeste mensen over onvoldoende eigen vermogen beschikken om een woning volledig te financieren. Extra kapitaal is dus nodig, en dit wordt wegens veiligheidsredenen vooral bij banken gezocht, die een hypothecaire lening kunnen aanbieden.

De opties van hypothecaire leningen zijn zeer uitgebreid. Zo is het mogelijk om een vaste of variabele maandelijkse aflossing te kiezen. Bij een vaste aflossing betaal je, logischerwijs, elke maand een vast bedrag af. Het tegenovergestelde geldt bij een variabele aflossing, waar je elke maand een variërend bedrag kan afbetalen. Hetzelfde geldt voor de rente. Ook deze kan vast of variabel zijn. Al deze opties vallen te bespreken bij de bank en zullen worden overlegd om te kijken welke formule het best bij je past.
De looptijd van een woonkrediet ligt tussen de tien en dertig jaar. Afhankelijk van het bedrag dat je maandelijks kan aflossen, zal de looptijd berekend worden. Daarvan is ook het bedrag dat je kan lenen afhankelijk. Wanneer je niet kan voldoen aan de wensen van de financiële instelling, kan je ofwel kiezen om een lager bedrag te lenen en het resterende bedrag zelf bij te passen, of je kan met een andere bank praten die misschien een beter voorstel heeft.

Het is dus een beetje wikken en wegen om de beste, goedkoopste en soepelste formule te pakken te krijgen. Denk er echter wel bij na dat het om een jarenlange lening gaat. Het is dus belangrijk dat je zo voordelig mogelijk gaat lenen. Dit zal je gedurende de looptijd van de lening altijd blijven merken!