Rentevoet hypothecaire lening

De rentevoet van je hypothecaire lening bepaalt hoeveel interest je moet betalen.

Het is dus belangrijk om dit zo laag mogelijk te houden, want hoe lager je rentevoet, hoe lager de interesten. Het is verstandig om uit te kijken naar een financiële instelling die een lage rentevoet kan aanbieden. Gedurende de afbetalingen zal dit een opmerkelijk verschil maken op financieel vlak.

De rentevoet kan zowel vast of variabel zijn. Bij een vaste rentevoet heb je zekerheid. Maandelijks betaal je hetzelfde bedrag aan de bank, elke keer opnieuw. Die zekerheid heeft echter wel een prijs, want over het algemeen kunnen we zien dat een vaste rentevoet iets duurder uitkomt dan een variabele rentevoet. Wanneer je dus kiest voor een variabele rentevoet, heb je minder zekerheid, maar kom je er vaak goedkoper van af. De rentevoet volgt de marktevolutie en kan dus wijzigen. Hou er wel rekening mee dat dit twee kanten kan opgaan. De rentevoet kan stijgen, dan zal je dus de ene maand meer moeten betalen dan de andere, en dalen, dan zal je minder moeten betalen. Op lange termijn kan dit gevaarlijk zijn, omdat je vast zit aan je overeenkomst en jijzelf de marktevolutie niet kan beïnvloeden. Op korte termijn wordt dit vaker aangeraden.

Het komt er op neer dat de rentevoet bepaalt hoeveel je maandelijks moet betalen. Deze rentevoet kan vast zijn, dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag, of deze rentevoet kan variabel zijn, dan is het bedrag dat je maandelijks moet betalen variërend. Bij de eerste optie heb je meer zekerheid, waar je iets meer voor betaalt, terwijl je bij de tweede optie die zekerheid niet hebt. Het is dus wel mogelijk dat je bij een variabele rentevoet voor verrassingen komt te staan. Hou hier dus rekening mee!