Tarieven hypothecaire lening

De tarieven van je hypothecaire lening zijn eigenlijk de belangrijkste getallen die hierbij komen kijken.

Op basis daarvan kan je direct weten als het voor jou al dan niet haalbaar is om deze lening aan te gaan of niet. Tarieven tonen aan hoeveel je maandelijks zal moeten aflossen van het kapitaal en hoeveel interest je zal moeten betalen. Als je weet dat je hieraan kan voldoen, kan je de lening aangaan. Ook is het belangrijk om te weten of je wel/niet een BKR registratie hebt, gezien dit voor problemen kan zorgen bij de aanvraag. Eventueel zou je je BKR kunnen opvragen, zie BKR opvragen voor meer informatie.

Maar de tarieven omvatten natuurlijk nog veel meer. Het is niet zo simpel om een hypothecaire lening aan te gaan. Ten eerste moet je in orde zijn met een notariële akte, waarvoor een notaris nodig is. Deze moet betaald worden aan de hand van een ereloon, waarvoor jij moet opdraaien. Daarbovenop komen de aktekosten zelf. Ook de hypotheekbewaarder ontvangt een ereloon. Als laatste zijn er nog de registratie- en inschrijvingsrechten. Met deze kosten moet je ook, naast de aflossing en interesten, rekening houden wanneer je een hypothecaire lening aangaat.

De tarieven zijn dus onvermijdelijk. Als je hier geen rekening mee houdt zal je wellicht in de problemen komen, aangezien theoretisch gezien alles daarop gebaseerd moet worden. Je looptijd en rentevoet bepaald hoeveel je maandelijks zal moeten neerleggen om aan de wensen van de bank te kunnen voldoen. Kan je dat niet, dan kan de bank je woning of bouwgrond claimen en openbaar verkopen. Om dit te voorkomen, moet je alle kosten kunnen financieren.